vrijdag 29 april 2016

Wat kunnen we nog meer doen?


Onderstaand hebben we enkele activiteiten opgesomd waarmee we iets aanvullends willen bieden op het programma van de reguliere schaakkalender en die we in de komende maanden of in het komend seizoen zouden kunnen oppakken. Dat kunnen we als bestuur niet alleen. Het verzoek is daarom om eens te kijken naar de activiteitenlijst of er iets bij staat dat je aanspreekt en/of waarvoor je eventueel bereid zou zijn om op organisatorisch of ondersteunend vlak iets te doen. Dat horen wij dan graag!

Nieuwe ideeën zijn uiteraard ook welkom, dus schroom niet en benader ons als je  nog andere schaakactiviteiten die voor ons als club interessant zouden kunnen zijn, hebt bedacht.


Mentorschap voor spelers <1600
De mentoren – pakweg uit de linkerhelft van de ratinglijst – ‘adopteren’ een speler en voorzien wekelijks de gespeelde partij(en) schriftelijk van licht commentaar, met daaraan gekoppeld algemene adviezen ter verbetering. Geschatte tijdsinvestering voor de mentor naar schatting 30-45 minuten per week.
 
Budget: vrijwillig => 0 euro

Extra lessen voor spelers < 1500
Idee is om sterkere spelers bereid te vinden bij toerbeurt op woensdag thema’s te behandelen, denk aan standaardwendingen, elementaire eindspelen, mat- en patmotieven, penningen, familieschaakmotieven, kleine combinaties, et cetera. Dit zou dan steeds woensdag van 18.30 à 18.45-19.30 uur in Ruimte X f de bovenzaal plaatsvinden.
Budget: in eerste instantie vrijwillig => 0 euro, aanschaf demonstratiebord 75 euro.

Overdagschaak
Bij Cinecitta is op dinsdagmiddag, zeg van 13.30 – 16.00 uur, ruimte hiervoor. Bedoeling is om leden extra schaakopties te geven, maar vooral ook anderen over de drempel te trekken om eens vrijblijvend wat korte partijen te spelen. Om te beginnen eens per maand, bij succes wellicht eens per twee weken. Namens de club zou dan per speelmiddag minimaal één gastheer/wedstrijdleider aanwezig moeten zijn. Dit hoeft niet steeds dezelfde persoon te zijn.
Budget: vrijwillig => 0 euro
 
Zomerschaak
In ons vorige speellokaal was het niet mogelijk de clubavonden in de zomermaanden voort te zetten. Bij Cinecitta wel. Voor belangstellenden zal in de maanden juli en augustus een rapidcompetitie worden gehouden, met vijf korte partijen per avond. Je vier beste eindscores tellen mee.
Budget: klassementsprijzen in natura => max. 100 euro

‘Intern’ rapidviertallentoernooi
Bedoeld om spelers uit verschillende (rating)geledingen elkaar beter te leren kennen. Viertallen onder ludieke noemers spelen twee woensdagavonden (eind juni/begin juli?) steeds vier rapidpartijen. Ook geschikt om vrienden en collega’s eens aan de club te laten proeven.
Weekendtoernooi
Graag zouden we ons weekendtoernooi in ere herstellen. Bij Cinecitta zou dat – bij voorkeur in de zomermaanden – kunnen, maar de capaciteit is beperkt (80 à 100 spelers). Vraag is of samenwerking met een zeer nabijgelegen locatie mogelijk is, om tot schaalvergroting (=kostendekking) te komen.
 
Normentoernooien (‘Cinecitta Masters’)
Drijfveer: ambitieuze leden de kans geven om hun meester- of grootmeesternormen te realiseren in gesloten tienkampen. Je zou kunnen denken aan een GM-groep, een IM-groep en twee promotiegroepen, waarvan de winnaars een plaats in de IM-groep van de volgende editie verdienen.
 
Leden zouden hieraan tegen verlaagde inschrijfgelden kunnen deelnemen.
 
Daarmee zijn - naar schatting - onderstaande kosten gemoeid.
Reis- en verblijfskosten titelhouders:        -/-???
Prijzen en/of garantiegelden:                     -/-???
Kosten ratingverwerking FIDE:                   -/-350
Kosten wedstrijdleiding:                             -/-350
Kosten huur 10 live-borden:                        -/-250
Opbrengst inschrijfgelden:                          +/+ 600
Cinecitta Cup
In 1994 organiseerden we de Eksakt Cup, een knockouttoernooi dat (bijna) 256 deelnemers trok -woonachtig of lid van een club in het district Tilburg. Formule is laagdrempelig: kom gratis één partij van ieder 20 minuten + increment spelen, win je die, dan ga je door naar de tweede ronde. Vanaf die ronde wordt steeds een match van twee zulke partijen gespeeld, met Armageddon-partij of snelschaakbarrage bij 1-1. Het toernooi (voor de finalisten acht ronden) slingert zich à la het SJ Open door een heel jaar heen. Voor de eerste ronde zijn twee of drie speelmomenten beschikbaar, vanaf ronde 2 een centrale ronde, maar ook veel ruimte voor vooraf spelen. Win-win: je bent er snel vanaf óf je leeft naar de volgende match toe.
 
Budget:  Prijzengeld circa 600 euro. Mogelijk voor de helft te financieren met inschrijfgeld (2,50 euro?) vanaf ronde 2.
 
Extra fondsenwerving
Voortaan zal er jaarlijks een flink bedrag vrijvallen dat we voorheen aan zaalhuur betaalden. Toch is het zaak om financieel niet afhankelijk te zijn van deze gunstige omstandigheid. Daarom zouden we ons kunnen aanmelden voor het loyaliteitsprogramma Sponsorkliks. Leden en sympathisanten kunnen dan via een banner op onze site naar de webwinkel van keuze (bol.com, booking.com, wehkamp.nl, et cetera) gaan, en er zo voor zorgen dat een klein percentage van hun aankoopbedrag ten goede komt aan onze club. Nota bene: zónder dat het hun meer kost.
 
Geschatte opbrengst: minimaal 1.000 euro per seizoen.
 
Aanschaf live-borden
Idee: steeds 2 à 4 toppartijen uit de woensdagse competities live op internet brengen. Uiteraard gekoppeld aan verbod op remise binnen eerste 30 zetten.
 
Kosten: elk livebord kost ongeveer 500 euro.

Massakamp Gent
Misschien dit seizoen in juni bij ons, anders zeker in 2017 in Gent.
Schaken voor vluchtelingen
Op dit moment wordt onderzocht of en hoe we een rol kunnen spelen om in samenwerking met de bibliotheek en eventueel de KNSB iets te organiseren met schaken voor vluchtelingen. Zodra daarover meer bekend is, zal dat via de site of via de mail gecommuniceerd worden. Mensen die hierin iets willen betekenen, kunnen zich melden bij een van de bestuursleden.
 
Joost Op 't Hoog
Secretaris

3 opmerkingen:

  1. Wat betreft het mentorschap: is het een idee hier ook nog wat van de 'student' te vragen? Namelijk om zijn eigen gedachten en/of redeneringen te geven waarom hij/zij voor een bepaalde zettenreeks ging. De mnetor kan dan daarop commentaar of uitleg geven i.p.v. op de zetten zelf. Het lijkt mij dat in dat geval de student er meer van leert dan wanneer hij/zij een rapportje ontvangt met wat de goede en slechte zetten van de partij zijn. In dat laatste geval lijkt het meer op een computer analyse: je kijkt er naar en denkt: "Oké, zal wel." en vervolgens leer je er vrij weinig van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe dan ook, ik kan wel een mentor gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Paul Castermans7 juni 2016 om 08:07

    Wanneer wordt eigenlijk bekend welke activiteiten volgend seizoen daadwerkelijk worden ingevoerd?

    BeantwoordenVerwijderen